Sfeeronderzoek

grafiek sfeeronderzoek3

Sfeer meet je met de NOSS-methode. Sfeer bestaat uit 10 elementen die met  jou in verbinding staan. Op deze site kun je sfeerbeleving van een plek inzichtelijk maken.

Wat is Sfeer? Sfeer kun je omschrijven als een reactie van je lichaam op prikkels uit de omgeving. En die reactie is voor iedereen specifiek. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor prikkels uit de omgeving en reageren op bijvoorbeeld kleur, licht, geluid of geur. Anderen registreren het onbewust maar “voelen” er verder niets bij en hebben er ook geen oordeel over. Toch blijkt uit onderzoek dat we allemaal bewust of onbewust reageren op die prikkels. En dat die reactie invloed heeft op ons functioneren. We zijn geconcentreerd, productief, creatief en voelen ons vitaal of juist het tegenovergestelde afhankelijk van onze “gevoeligheid” voor prikkels. Om inzicht te krijgen in hoe verschillende mensen reageren op sfeer is het Sfeeronderzoek ontwikkeld. Een methodiek om mensen op een neutrale manier zich bewust te laten worden van sfeer en dit meetbaar te maken voor het aanpassen van de omgeving waarin we leven, wonen of werken.

Het Sfeeronderzoek bestaat uit het “Sfeerlabel” die per ruimte onderzoekt hoe jij en de groep waar je deel van uitmaakt op de 10 elementen van sfeer reageert. Het “Sfeerlabel” meet de stress van een plek of ruimte. De hoogte van de stress bepaalt of je iets aan de sfeer moet veranderen of niet. Is de geur niet prettig of zit het in het materiaalgebruik, is het de kleur of het licht. Door dit per “sfeerelement” te onderzoeken ontdek je dat je met slechts een enkele verandering (bijvoorbeeld het licht) al de gewenste sfeer bereikt. Zo bespaar je én kosten en weet je zeker dat je de input van alle deelnemers meegenomen heeft in het eindoordeel en de verandering het beoogde effect heeft.

Reacties zijn gesloten.