Geluksroute inspireert

zaterdag 27 juni 2015 Rotterdam Geluksroutedag

zaterdag 27 juni 2015 Rotterdam Geluksroutedag

Zaterdag 27 juni mocht ik spreken op de geluksroute te Rotterdam over geluk en sfeer. Akshaya de Groot van de School voor Geluk ging in op de geschiedenis van het thema. ‘We zijn al zeker 400 jaar bezig met de vraag hoe worden wij gelukkig(er) en wat is geluk?’ Het streven naar geluk is in de grondwet opgenomen van de USA. Helaas heeft het voorstel in Nederland geen meerderheid gehaald in de negentiende eeuw. Kijken we naar het heden: onlangs is het World Happiness Raport 2015 gelanceerd. Nederland is van de tweede naar de zevende plaats op de ranglijst van meest gelukkige landen gegaan. Onze crisis is hier mede debet aan. Wat bovendien zichtbaar is in ons land is het feit dat onze aandacht vooral uitgaat naar mensen met een fysieke ziekte (22%). Minder aandacht vanuit zorg en beleid is er voor mensen met een depressie, burnout en/of verslaving (38%). De laatste groep (40%) krijgt de minste aandacht (in geld en zorg uitgedrukt). Deze groep neemt toe in omvang; het gaat hier om mensen met geestesziekten.

IMG_0576

Voor mij als ervaringsdeskundige in opleiding bij het HEE-team van het Trimbos Instituut te Utrecht dus een uitdaging om een verhaal neer te zetten over geluk. Sinds 2001 onderzoek ik het thema sfeer. Dit subjectieve thema heeft voor mij veel te maken met geluk. Sferen zijn onverwachts; je wandelt, reist, beweegt elke keer in een andere ruimte dus andere sfeer. In die ruimten zijn mensen die allemaal een eigensfeer hebben. Werk je of zit je in een vergadering dan ontstaat een groepssfeer en elke keer ben  je omgeven door een omgevingssfeer. Mijn verhaal begon als een sprookje. Er was eens een sfeer die geluk kwam brengen. Die sfeer vliegt door de ruimte en raakt alles en iedereen. Op een dag kwam die sfeer in deze ruimte en vroeg zich af wat al deze mensen hier deden. Sommige mensen kijken blij, anderen nieuwsgierig en weer anderen lijken boos. Zou ik ze niet gelukkig maken?

Angelique Nossent

Angelique Nossent

Geluk & Sfeer geluksrouteboek web9

Ik stelde mijzelf de vragen:

Wat is sfeer?  Waarom wordt je gelukkiger als je sfeer anders begrijpt?

Filosoof Peter Sloterdijk schrijft in zijn boek Sferen dat wijzelf bubbels van energie zijn die uitstralen als sferen. Deze sferen veranderen elke keer als we ergens anders zijn. Dus fysiek in een andere ruimte komen. Maar ook als we met andere mensen spreken of naar ze luisteren. Deze energie of trilling voelen en nemen wij (on)bewust waar. Mijn definitie van sfeer is:

“Sfeer is de wisselwerking van energie tussen mens, dier, plant en omgeving. Zij werkt altijd, is gratis en heeft bovendien power.”

 

Angelique Nossent

Angelique Nossent

Er volgde een interactieve oefening. De sfeer van de ruimte waar wij waren aan de Hoogstraat 27a bij Adem Inn te Rotterdam werd in kaart gebracht aan de hand van de tien sfeerelementen. Na het uitwisselen van uitslagen was de sfeer in de groep duidelijk anders. Bewust dus met al je aandacht alle sferen ervaren zorgt voor het kunnen Zijn. Wat mij elke keer weer rust en genieten geeft. Samenvattend:

“Sfeer en geluk is stil staan bij het geluk van sfeer.”

 

Angelique Nossent

Angelique Nossent

Marike van IJssel initiatiefneemster voor de geluksroute maakte de middag rond. Zij vertelt over de grootsheid die in kleine gebaren zit. Zo gaf ze ons een geluksarmbandje. Haar gevoel voor rijkdom van en door de kleine gebaren is zeer groot geworden. ‘Ik ontmoet zoveel mooie mensen die iets bij willen dragen en die zich met al hun onvolkomenheden durven te laten zien. Gewone mensen, net als ik.’ De creativiteit van de geluksbrengers is eindeloos. Tijdens de Geluksroute is de stad vol met mensen die op straat, in huis en in winkels hun geluk over het voetlicht brengen en anderen die dat geluk plukken. En geplukt hebben we. Dank je wel, Marike en veel geluk!

www.geluksroute.nu

Geef een reactie