Gezondheid ligt op straat

Huidige situatie Boergoensevliet

Huidige situatie Boergoensevliet

Ik stel je voor aan beleving.

Het is donderdagmorgen 21 mei 2015. Het weer (sfeerelement 10) belooft wat. Zon met 20 graden. Wel een windje maar dat vind je prettig, zeker omdat je dan meer van de geuren (sfeerelement 9) op weg naar een gerealiseerd project waarneemt. De geuren doen je weer denken aan het uitwerken van een ontwerp een aantal jaar geleden, vooral het extra groen in deze stenige wijk. Ook de stijl (sfeerelement 8) van de verschillende huistypen doet veel. De vormen (sfeerelement 7) zijn zo bijzonder van ongestructureerd tot netjes. Samen met collega’s spring je snel op de fiets en voel je (sfeerelement 6) wat het ritje doet. Je krijgt een kriebel in je buik maar alles wat je waarneemt maakt je hoofd helder. De uitstraling (sfeerelement 5) van deze plek is nu na herinrichting bijzonder. Het maakt je blij, omdat de energie (sfeerelement 4) van Oud Charlois zo opmerkelijk is. Dit komt onder andere door de herinrichting met duurzame materialen, de inzet van de mensen die eraan gewerkt hebben, de geluiden (sfeerelement 3) van de vogels en het geritsel van bladeren door de wind. Maar toch vooral door de kleuren (sfeerelement 2) die mooi waarneembaar zijn door het licht (sfeerelement 1) dat overal op valt.

 

Impressie Boergoensevliet

Impressie Boergoensevliet

Nemen mensen die wonen in de oude stadswijk ook zo waar? Ik stelde mij deze vraag en ging op onderzoek uit. Makala: ‘Mijn hoofd staat alleen maar bij de zorg voor mijn kinderen en dat ik de huur niet kan betalen.’ Jan: ’Ik vind het mooi geworden maar het went erg snel en ga weer verder met het zoeken naar werk.’ Hassan: ‘Waarderen doe ik het zeker maar wanneer doen ze nu iets aan al die hangjunkys een blok verder in het Wolphaertshof?’ Jamacia:’ Ik woon aan de Kerksingel en zat een jaar ziek thuis. Ik zag de stratenmakers bezig in de straat, dat het zo opknapte maakte mij blij. Ik durfde weer naar buiten en leerde bij wijkcentrum Dock wat herstel precies is.’

Leven en herstellen van ziekte is niet alleen een fysieke aangelegenheid. Het is ook een zingevende, een mentale en natuurlijk een sociaal- emotionele. Gezondheid ligt op straat, omdat juist deze vier intelligenties in tijden van crisis sterk worden aangewend. Ik leerde als ervaringsdeskundige in opleiding en als gebiedsontwerper dat het fysieke (de waarneembare buitenwereld) meestal los gezien wordt van het sociale domein (de onzichtbare binnenwereld ) van een stad. Cijfers wijzen uit dat het beter gaat met wijken die herinricht of opgeknapt zijn maar cijfers vertellen ook dat als de sociale problemen blijven, de wijk ook weer fysiek achteruitgaat. Meer rommel op straat, geen zorg of aandacht en liefde voor de plek is dan een feit.

Voor mij tijd voor actie, namelijk het fysieke en sociale domein koppelen. Door aan de ene kant een andere methode voor inspraak en participatie bijvoorbeeld via een sfeeronderzoek en data te verzamelen van burgers in straten die herinricht gaan worden op de 10 sfeerelementen. En door aan de sociale kant via de wijkteams mensen die in die toekomstige heringerichte straten wonen een herstel-programma aan te bieden, zoals Dock doet in Oud Charlois of het HEE-team landelijk. Dus fysiek en sociaal samen op werken aan de issues in de wijk. Niet verticaal maar verbindend dus horizontaal door onze organisatie. Want hiermee verbind je en wordt dat wat onzichtbaar is zichtbaar. Dé voorwaarde voor herstel van mens en wijk.

http://www.rotterdam.nl/gezondheidligtopstraatdoorangeliquenossent

Reacties zijn gesloten.